PV De Snelpost ~ Ermelo

Liefhebber in de spotlight

Vandaag ben ik op bezoek geweest bij de laatste liefhebber in de spotlight van dit seizoen.
Waar ben ik dan geweest, ik ben op bezoek geweest bij Paul Schenkel (62 jaar).
Paul een liefhebber die al geruime tijd in de duivensport zit, als 15 jarige (1975) werkte hij bij de koekjes fabriek en daar zat op een dag ineens een duifje, die heeft hij mee naar huis genomen en daar is zijn vader mee gaan vliegen.
Zijn vader had een collega die duiven had en daar heeft zijn vader meer jonge duiven van gekregen waarmee zijn vader is gaan vliegen.
Paul had nog geen oog voor de duiven, die was druk aan het werk en had alleen oog voor zijn meisje, waarmee hij inmiddels al jaren getrouwd is.

Na een jaar begon het toch wel te kriebelen bij Paul en toen is hij zelf actief geworden in de duivensport.
Hij kreeg van diverse liefhebbers wat jonge duiven waarmee hij begon te vliegen en dan in het begin alleen overnacht en ZLU.
Hij is gaan vliegen vanaf een kippenhokje wat op het erf stond van zijn toekomstige schoonvader (wist hij toen nog niet).
Hij begon met ongeveer 20 jonge duiven.
Na een tijdje heeft hij het kippenhokje omgeruild voor een duivenhok met een etage erop.
Maar ook dat werd weer afgebroken en toen heeft hij een bouwkeet omgebouwd tot duivenhok.
In 1981 is hij verhuist naar Leeuwendorp in Zeeland, en heeft daar ongeveer een jaar gewoond en toen geen duiven gehad.
Toen hij na dat jaar weer terug kwam heeft hij tijdelijk op een camping gewoond en weer gevlogen bij zijn toekomstige schoonvader.
Eind jaren 80 vloog Paul bij de gevleugelde vrienden in Putten.


Verhuizen vond Paul leuk tenminste hij is in een aantal jaar heel vaak verhuist.
In 1992 is Paul weer verhuist naar Ermelo en de jaren 90 waren zijn beste jaren, zo vloog hij een 24e Nationaal St. Vincent en een 63e Nationaal Bergerac.
Vanaf 1997 woont hij op zijn huidige adres in Ermelo, toen vloog hij samen met Peter Dekker en ze vlogen als Combinatie diverse 1e in de vereniging en ook diverse malen een mooie vroege duif in de Regio en Afdeling.
In 1998 is hij begonnen op zijn huidige adres met jonge duiven vanaf een nieuw gemetselde duivenhok.

In het begin vloog hij echter alleen overnacht en ZLU maar kort daarna begon hij met alle disciplines vanaf zijn huidige adres.
Paul heeft niet specifiek 1 discipline die hij leuk vindt, want hij vindt alles leuk van Vitesse tot Dagfond maar overnacht en ZLU vliegt hij niet meer.
Hij heeft duiven van o.a. Co Verbree, G.J. van Putten, Udo Uhrig en H. Bosch.
Hij laat zijn duiven 1x per dag trainen, en na het trainen worden de duiven gevoerd, hij bouwt het wel op maar de hoeveelheid voer ligt aan het weer en aan welke vlucht eraan komt dat weekend.
Hij voert Mariman voer.

Paul speelt volledig weduwschap, hij heeft 15 kweek koppels en ruimte voor 21 weduwnaars en 25 weduw duivinnen.
Aan het begin van het seizoen begint Paul gemiddeld met zo’n 70 jonge duiven maar helaas net als bij veel liefhebbers blijven er diverse jongen achter na diverse vluchten.
Hij heeft dit seizoen nog ongeveer 25 jonge duiven over.

Paul: “het thuis komen van de duiven is het leukst, maar ook in de vereniging PV de Snelpost te Ermelo is het reuze gezellig zegt hij, de gezelligheid onderling is super goed”
Het minst leuke aan de duivensport is het verliezen van de jonge duiven en de roofvogel maar dat is voor iedere duivenliefhebber wel een minpunt aan de duivensport.
Paul zou graag een betere verdeling van onze afdeling willen zien, maar zoals het eruit ziet gaat dat gebeuren tussen 2024 en 2027 dus nog even afwachten………

Zijn favoriete duif is een oude doffer de “099” uit 2021 die onlangs gewond thuis kwam van een vlucht, dus die moet herstellen van zijn verwoningen.
Paul doet naast zijn drukke baan alles zelf, zijn vrouw helpt niet mee met de duiven maar ze wil best als het nodig is de klep opendoen mocht er een duif zitten en Paul heeft het zo gemaakt voor haar dat ze dat makkelijk kan doen.
Paul heeft in 2009 “het mannetje” gewonnen (zie foto) van de Fondvrienden ZLU Noord Veluwe.

Paul is de laatste liefhebber van dit seizoen die we in de spotlight zetten en ik wens hem de laatste vluchten nog heel veel succes, maar Paul komt er wel want die blijft dingen verbeteren en blijft kijken hoe kan het beter.
Bedankt voor je verhaal Paul en dat je nog maar heel lang onze barman mag blijven 😉

*******************************************************************************************************

Henri Bosch 61 jaar uit Ermelo, is jarenlang eigenaar geweest van Florado bloemen in Ermelo die hij sinds drie jaar geleden overgedragen heeft aan zijn zoon Wessel.
Sindsdien heeft hij ook veel tijd voor de duiven en doet er veel voor om zijn duiven in topvorm te krijgen en ook voor de liefhebbers van zijn vereniging.
Vanaf zijn 13e levensjaar heeft hij al duiven, via zijn oudere broer die vogels had en ook een aantal duiven had.
Hij ging altijd kijken bij Gert v/d Zande en na zijn diensttijd heeft hij via hem een aantal duiven gekregen, hij vloog toen Comb. met zijn Broer Alco Bosch als de Gebr. Bosch.

In 1985 werd hij franchiser bij Florado bloemen en in dit zelfde jaar trouwde hij met zijn grote liefde Hannie Termaat die ook actief is in de duivensport.
Vanaf 1989 is hij gaan vliegen op zijn eigen naam maar door zijn drukke baan in de bloemen en zijn hobby schaken was hij niet heel fanatiek in de duivensport maar vanaf 2016 is hij weer wat actiever geworden binnen de duivensport.
In 2002 had Henri de “111” was een super vlieger en super kweker en de na kweek zijn nu nog toppers in zijn duivenlijn, de “111” kwam uit een duif van E. v/d Horst en Jacob Hop.
En nu de laatste drie jaar nu hij de zaak overgedragen heeft aan zijn zoon is hij zeer actief in de duivensport en doet veel voor zijn duiven maar ook voor liefhebbers binnen zijn vereniging, en hij is zeker niet te beroerd om liefhebbers in de vereniging een jonge duif te geven.

Henri laat zijn oude duiven 2x per dag trainen, hij begint in de ochtend om 06:00 uur met zijn duivinnen, daarna laat hij de doffers trainen en daarna de jonge duiven.
En daarna nog de late jongen voor de natour.
Als de duiven los zijn maakt hij de hokken schoon.
In de middag begint voor de oude de tweede training vanaf 16:00 uur.

Henri heeft 8 duivinnen op enkel weduwschap en de overige duiven 8 doffers en 15 duivinnen speelt hij op dubbel weduwschap.
De 8 duivinnen zitten op een vast hok en de overige rouleert hij na het trainen.
Henri voert 2x per dag na het trainen en dat doet hij op gevoel, hij geeft begin van de week Beyers en andere deel van de week voert hij Koopman, vanaf Woensdag mogen de duiven volop eten en op Maandag maakt hij een mengsel voor zijn duiven van o.a. pinda’s, knoflook, ui, biergist, levertraan, vitamine en olieën en schapenvet.

Onlangs vloog Henri een 5e teletekst Nationaal
Sector 3, 1e teletekst Noordelijke Unie zone 2 en 5e teletekst afdeling 7 en dit alles met de “762” een duivin uit 2021 genaamd Fiene, een geweldige prestatie.
Fiene komt uit de vader “èèn oogje” van Eddy Schroevers en moederkant is een dochter van de “781” x de “602” (bekend als Andrea) super kweekster uit de “781”
Ook zat Fiene 5e in Noord 2 van Afdeling 7 op Nanteuil.
Als jonge duif was ze duifkampioen in Noord 2 van Afdeling 7.
Op alle vluchten die zij gevlogen heeft als jonge duif en het jaar erna heeft ze nooit een vlucht gemist tot aan de vogelgriep.

Het leukste van de duivensport vindt hij het thuis komen van de duiven, het blijft magisch hoe de duiven hun weg terug naar huis weten te vinden.
Het liefst kweekt hij een goeie jonge duif die hij goed verzorgt en die ook leuke prijzen kan vliegen en waar je dan weer als jaarling goed mee kan presteren, maar ja dat is vaak lastig want ja je moet wel de juiste kwaliteit daarvoor hebben.
De roofvogels is iets waar Henri nooit aan zal wennen, je laat je duiven trainen en de roofvogel duikt er zo tussen en alles gaat uit elkaar en dat er dan ook nog vaak een duif gepakt wordt is nog het ergste, maar ja denk dat meerdere liefhebbers daar zo over denken.
Ook kan Henri slecht tegen negativiteit binnen de duivensport, mensen doen vaak zo negatief over mensen in het bestuur en over beslissingen die er genomen worden, tuurlijk niet altijd alles zal de juiste beslissing zijn maar waarom moeten mensen daar zo negatief over doen, mopperen is nergens voor nodig…
Henri zei “ het is net als met schaken, je moet geen fouten maken”

Zelfs als Henri een keer slecht gedraaid heeft, bijv. dit weekend dan vindt hij het geweldig dat twee liefhebbers uit zijn vereniging van 80+ gewoon een 1e en 2e draaien in de vereniging.
Henri is een liefhebber die graag praat over de duiven, die mensen graag helpt binnen de duivensport, hij is positief en ik denk ook echt een gevoelsmens, de duiven bij hem worden zeker goed verzorgt en krijgen wat ze nodig hebben.
Ik wens Henri de rest van dit seizoen nog veel succes en we zullen vast en zeker nog wel meer van deze liefhebber gaan horen de komende jaren..

*********************************************************************************************

Dit keer ben ik op bezoek geweest bij een liefhebber die al geruime tijd in de duivensport zit.
Gertjan van Putten uit Putten, 84 jaar en al bijna 60 jaar getrouwd met zijn grote liefde Gea.
In 1963 is Gertjan getrouwd met Gea, en zijn nog steeds heel gelukkig samen.
Tot 1966 woonde Gertjan in Ermelo aan de hamburgerweg en in 1966 kwamen ze naar Putten en gingen ze wonen aan de postweg.

Gertjan is in aanraking gekomen met duiven via zijn lievelings oom, Hendrikus Kamphorst wie tevens zijn voogd was omdat Gertjan zijn moeder overleden is toen hij heel jong was.
Als kind zijnde was hij vaak bij zijn oom Hendrikus en zo leerde hij dingen over de  duivensport, vanaf ongeveer 1954 begon Gertjan wat actiever met de duivensport bezig te gaan, zo bracht hij op zaterdag de ring naar de centrale klok locatie als er een duif aangekomen was bij zijn oom, dit deed hij op de fiets en dat was een heel gedoe want hij moest best een stukje fietsen naar de centrale klok locatie.
Bij zijn huis aan de hamburgerweg heeft hij 3 jaar lang de kwekers gehad van zijn oom.

In 1966 zijn Gertjan en Gea verhuist naar Putten en toen is hij lid geworden bij de voormalige vereniging PV de Woudvliegers.
Hij kocht zijn eerste duiven bij Breeman uit Genemuiden en bij de gebroeders Jansen.
In 1983 verhuisde Gertjan naar de Stationsstraat 93 en daar heeft hij 10 jaar gewoond.
Vanaf 1993 woont hij op zijn huidige adres een mooie locatie ook aan de stationsstraat.
Zijn vlieghok heeft hij meegenomen vanaf zijn oude adres.

Gertjan zijn duiven hokken….

Hij is begonnen met vliegen voornamelijk Vitesse en Midfond en Eendaagse fond vluchten met de Breeman en Jansen duiven.
Eind jaren 80 kwam hij in contact met Eijkerkamp en daar heeft hij een 4 tal overnacht duiven gekregen.
Tussen 1991 en 1993 vloog Gertjan heel goed op de overnacht zo won hij o.a. een
7e Ntionaal Perpignan en een 10e Nationaal Perpignan (Miss Perpignan)
En op Dax heeft hij nog een 4e Nationaal gevlogen met een duif van Eijerkamp.
Madam Pau was 1 van de bekendste overnacht duiven van Gertjan.

Gertjan is een druk bezet man, hij heeft heel lang in diverse besturen gezeten o.a. heeft hij in het bestuur van Oost Gelderland gezeten en in het bestuur van de NPO.
Voor alles wat hij bij de NPO heeft gedaan heeft hij ook een gouden spelt gekregen.
Rond 1994 is Gertjan gestopt met zijn werkzaamheden bij de NPO.
Gertjan is toen de politiek in gegaan en omdat hij zo´n druk bezette man was heeft hij besloten te stoppen met de overnacht duiven…
In 2010 werd hij voorzitter in de politiek, kortom altijd druk en bezig met van alles….

Gertjan vliegt nu met alleen duivinnen, hij heeft er ongeveer 12 maar doet ze niet altijd allemaal mee.
De duivinnen trainen in de ochtend, hij heeft ook doffers maar daar vliegt hij niet mee en die laat hij ook niet trainen, maar waarschijnlijk volgend seizoen gaat hij dat wel doen.
Hij voert voornamelijk Mariman voer via een voerschema van Kees van Panhuis.

Het leukste aan de duivensport vindt Gertjan het thuis komen van de duiven.
Het minst leuk is het ziek worden van de jonge duiven, ze zien er goed uit en vliegen goed maar toch zit er dan weer een ziekte onder zijn jonge duiven en dat is niet leuk.
Zijn vrouw Gea bemoeid zich niet met de duiven maar zegt Gertjan ze is er wel altijd op Zaterdag als de duiven thuis komen.

Gertjan zei: “Ik ben geen echte duivenliefhebber maar ik ben een organisatie man”

Het was gezellig om met Gertjan te kletsen over de duivensport en ik ben er achter gekomen dat het vroeger heel anders ging dan nu.
Tijden veranderen en dingen worden gemoderniseerd maar of het vaak beter wordt is nog maar de vraag…
Ik bedankt Gertjan en Gea voor hun gastvrijheid en wens Gertjan succes met de rest van dit seizoen…

***************************************************************************************************

Vandaag ben ik langs geweest bij Combinatie Dunsbergen uit Ermelo.
Vader Gerard 58 jaar en zoon Jan-Mark 22 jaar.
Gerard had vroeger een buurman die duiven had en van die buurman had hij een paar postduiven gekregen waarmee hij als jeugdlid heeft gevlogen.
Na verloop van tijd heeft hij de duiven weg gedaan en hij kwam de liefde van zijn leven tegen, is getrouwd en heeft kinderen gekregen.
In zijn huidige woning woont hij inmiddels ruim 26 jaar, op dit moment ondergaat deze woning een verbouwing, toen ik aankwam bij hun was er niks over van de beneden verdieping maar ik werd warm ontvangen en zelfs Gerard maakte even tijd om mijn vragen te beantwoorden.
Toen ze daar pas woonde had Gerard sier vogels en hij was lid van de vogelvereniging in Ermelo maar ja siervogels is toch heel wat anders dan postduiven, toen kreeg hij een sierduif van een buurvrouw die was bij haar aankomen vliegen en dat was een duivinnetje, ze maakt een hokje van een meter bij een meter en kochten nog een doffertje erbij en ja voor je het weet heb je een hokje vol…..

Maar ja sierduiven vliegen een rondje en zijn leuk om te zien maar twee zoons van Gerard vonden dat toch niet meer zo interessant en wilde toch eigenlijk wel postduiven.
Dus de sierduiven moesten plaats maken voor postduiven en via de schoonvader van Gerard kregen ze een paar postduiven.
Gerard maakt twee zoons van hem lid bij PV de Snelpost in Ermelo en die begonnen te vliegen met de postduiven, de broer van Jan-Mark was al snel uitgekeken op de duiven en zijn Gerard en Jan-Mark als Combinatie gaan vliegen bij PV de Snelpost.
Maar ja ze waren een leek binnen de duivensport dus moest nog veel leren, ze bouwde een groter hok en begonnen in de duivensport.
Toen ze net waren begonnen kregen ze de ene ziekte na de andere en ze hebben alle ziektes wel gehad die er maar onder de duiven kunnen verschijnen.

Anderhalf jaar geleden hebben ze hun vlieghok aangepast, ze hadden eerst een Lessenaarsdak en hebben nu een punt dak op het hok, een veel betere verluchting…
Gerard en Jan-Mark spelen dubbel weduwschap en hebben 12 vlieg koppels, ze hebben 12 kweek koppels en 50 jonge duiven.
De jonge duiven van deze combinatie.

Gerard verzorgd de jonge duiven en de kwekers en Jan-Mark verzorgd de oude duiven.
Ze kijken niet naar het soort duif maar naar de prestaties van duiven als ze wat nieuws aanschaffen, ze hebben onlangs twee jonge duiven gekocht bij Gertjan van Putten en twee jonge duiven van Kampert & Zn, en van de zomer komt er nog een jonge duif van Maarten Hakvoort bij deze combinatie.                 

Hun favoriete spel in de duivensport is Vitesse/Midfond oftewel de snelle vluchten maar met de nieuwe aanschaf hopen ze wat extra kracht te hebben aangekocht voor de dagfond.
In de mand strooit Jan-Mark altijd een handje snoepzaad/Hennep zodat de duiven rustig in de mand zijn, ze lopen er bijna vanzelf in geeft Jan-Mark aan en dat vindt hij belangrijk dat de duiven geen stress ervaren bij het in de mand gaan voor het inkorven.
Jan-Mark geeft aan dat de duiven tegenwoordig wel bol thuis komen en niet leeg gevlogen, alleen moeten ze net even wat sneller komen vindt Jan-Mark…..
In hun duivenhok rouleren ze met trainen, na het werk gaan de duiven trainen, eerst gaan de duivinnen eruit en dan schuiven de doffers een hokje op en dan komen de duivinnen na het trainen binnen in het gedeelte waar de doffer zaten, maar ze zien elkaar niet.
Dan gaan de doffers eruit en gaan de duivinnen weer terug naar hun eigen gedeelte van het hok en als de doffers zijn uitgevlogen mogen ze hun eigen hok gedeelte weer in.
Dan gaat de jonge garde eruit en die mogen weer in hun eigen gedeelte van het hok naar binnen.
De duiven worden 2x per dag gevoerd, de jonge duiven krijgen ongeveer 27 gram per duif verdeeld over twee voer beurten (ochtend en avond)
De oude duiven krijgen ook 2x per dag voer van Beyers en zoals
Jan-Mark zei: Ze krijgen elke dag volle bak maar het voer moet op….
De oude duiven worden opgevoerd van licht naar zwaar ter voorbereiding op een vlucht.

Toen ik vroeg aan de heren wat vinden jullie leuk aan de duivensport toen zei Jan-Mark gelijk het winnen van een vlucht, hij werkt daar de hele week naar toe en dan wil hij Zaterdags ook winnen, in de wintermaanden komt hij zelden in het hok want dan vindt hij er niks aan omdat er dan geen vluchten zijn.
Gerard daarin tegen vindt het thuiskomen van de duiven leuk om te zien en de totale verzorging van de duiven en die hoeft niet perse te winnen, als ze maar thuis komen.
Dan zit er ook altijd bij elke liefhebber wel een minpunt aan de duivensport en Jan-Mark zei gelijk het verliezen van een “goeie” duif is het minst leuke aan de duivensport.
En Gerard vindt het ziek zijn van de duiven het minst leuk maar dat geldt voor elke liefhebber denk ik zo.

Als er iets is wat de heren veranderd zouden willen zien binnen de duivensport dan zou Gerard de puntentelling anders willen zien, voorhand en achterhand punten want ja de achterhand heeft het altijd zwaarder en dat vindt hij oneerlijk.
Jan-Mark gaf aan dat hij het jammer vindt dat er in het afdelingsbestuur en het regiobestuur
niemand zit die ervoor kan zorgen dat de neuzen allemaal dezelfde kant op gaan, om zo meer harmonie binnen de duivensport te krijgen.

Als afsluiter vroeg ik nog aan beide heren of ze nog iets kwijt wilde en ze zeiden allebei vol overtuiging dat ze hopen dat de vereniging PV de Snelpost te Ermelo nog jaren mag blijven bestaan, want het is een positieve vereniging men gunt elkaar de overwinning en het is gezellig en er is veel harmonie.
Ik denk dat dat wel goed zal komen………
Het was een heel gezellig interview en tijdens het rondje langs het hok kwam ik de vrouw des huizes nog tegen, maar die bemoeid zich niet met de duiven, haar interesses liggen elders maar ze vindt het wel leuk om de duiven thuis te zien komen.
Ik wens Gerard en Jan-Mark nog veel plezier in de duivensport en dat het verder nog een mooi seizoen mag worden, bedankt voor jullie gastvrijheid…………

**************************************************************************************************

De tweede liefhebber die we deze komende weken in de spotlight zetten is Wim v/d Waal.
Wim 73 jaar is begonnen in de duivensport mede door zijn vader, vroeger hadden ze het niet breed en Wim zat op voetbal toen hij 16 jaar was en zijn vader had duiven, toen moest hij kiezen of blijven voetballen of de duivensport in, Wim koos voor de duivensport.
Wim nam de duiven van zijn vader over en werd lid bij de Woudvliegers in Putten, zijn eerste duif die hij kreeg was een pikzwarte doffer uit 1950 en die noemde ze Hanza.
Die duif had zijn vader gekregen toen Wim geboren werd.
Wim is begonnen als jeugdlid en daarna heeft hij nog diverse functie bekleed bij voormalige vereniging Pv de Woudvliegers, hij is 26 jaar vluchtenpenningmeester geweest en heeft ook nog achter de bar gestaan en in het begin waren er nog klokken waarbij er gummyringen om de poot van een duif moesten en die nummers schreef hij altijd op voor de vereniging.
In het verleden heeft Wim ook nog overnacht gespeeld maar dat was niet zijn ding, Wim zijn favoriete spel is de snelheid op de korte afstanden, Vitesse en Midfond.
Vlieg doffers van Wim.

In 1995 had Wim een blauwe duivin en die heeft hij 5 jaar lang altijd gedraaid op de Vitesse en Midfond vluchten en ipv naar het kweekhok heeft hij die duivin toen verkocht en dat vond hij achteraf toch heel erg..
Wim voert zijn duiven volgens het voerschema van Versele-Laga.
De duiven trainen elke dag een uur en hij begint met het los laten van de duivinnen rond half tien in de ochtend en daarna gaan de doffers eruit, hij jaagt ze niet op maar zet wel een vlag op het hok, alleen hebben de duiven daar nog weleens lak aan…
Als er een duivin nog niet terug is gooit hij wel gewoon zijn doffers los en dan wordt er nog weleens extra getraind op het dak 😉
Wim heeft duiven van diverse liefhebbers uit de omgeving, o.a. van Udo Uhrig, Gertjan van Putten, Henk Ligtermoet, Herman Scholten, Henk v/d Kraats en zijn favoriete duif heeft hij gekregen van Kees v/d Broek, dat is de “283” deze duivin heeft geen naam maar Wim draait haar eigenlijk altijd als eerste, dus ja echt zijn favoriete duivin….
Ook heeft hij een koppel belgen gekregen, een witte en een ooievaar.
Wim zegt, de afstamming is niet belangrijk….
Vroeger had hij vaak duiven die hij dan vroeg draaide en die week erop waren ze weg.
In 1998 vloog Wim een 1e in de vereniging op de vlucht Morlincourt.

Wim heeft 24 kwekers, 5 vlieg doffers en 3 vlieg duivinnen, onlangs is hij 3 jaarlingen kwijt geraakt maar die hadden vorig jaar alleen de natour gehad dus weinig ervaring.
Aan het begin van het vliegseizoen brengt hij de vliegers weleens weg maar nooit heel ver.
Wim heeft zo’n 46 jonge duiven gekweekt en zal er met ongeveer 40 gaan vliegen de overige zal hij op de natour spelen.
Wim vindt het wachten op de duiven als ze thuis komen het leukste van de duivensport,
en het is ook leuk als hij er nog een beetje goed bij zit, maar goed dat geldt voor elke liefhebber denk ik.
Toen ik Wim vroeg wat hij minder leuk vindt aan de duivensport vertelde hij dat in de oude vereniging waar hij lid was de leden elkaar niks gunde, dus dat vond hij minder leuk. Maar in de huidige vereniging gaat het allemaal wat gemoedelijker.
Zijn vrouw Nies gaf aan dat zij de oude klokken van vroeger het mooiste vond, de klokken met de gummy ring, dat was volgens haar het leukste van de duivensport.
Tegenwoordig hoeft men niet eens meer naar de vereniging te komen om af te slaan en dat is toch niet leuk meer, gelukkig komt men bij ons in de vereniging wel gewoon gezellig afslaan.
Ook gaf ze aan dat ze het leuk zou vinden als er dingen georganiseerd worden in de vereniging dat er meer vrouwen aanwezig zouden zijn, want tijdens de nieuwjaarsreceptie van de vereniging was zij de enige vrouw die aanwezig was.
Wim topt nog weleens met zijn gezondheid en zijn vrouw Nies kan dan de verzorging van de duiven prima overnemen.
Kortom Wim en Nies zijn een top team samen, zij steunt hem waar nodig en dat is echte liefde wat ook belangrijk is.
Het was leuk om dit gesprek met Wim en Nies te hebben, bedankt dat ik bij jullie mocht komen voor dit interview.
******************************************************************************************************

Onze nieuwe rubriek op de site is liefhebber in de spotlight, en voor deze nieuwe rubriek heb ik dit keer gekozen voor Chris Kraaij.
Chris 72 jaar is dit jaar al 50 jaar getrouwd met zijn vrouw Bea, ze wonen al 49 jaar op het adres waar hij nu woont, en hij woont daar met veel plezier.
Chris en Bea hebben 4 volwassen kinderen, drie dochters en een zoon, ook hebben zij een een mooi aantal kleinkinderen, als ze met zijn allen samenkomen zijn ze met 20 man, dus heel gezellig.
Chris is met duiven begonnen toen hij 13 jaar was dat is dus al 59 jaar.
Voor 100 gulden kocht hij zijn eerste duiven, maar hij zat nog op school dus had weinig geld te besteden en moest van die aantal gekochte duiven al wat duiven weg doen omdat hij het voer niet kon betalen..
PV de Snelpost bestond toen al en daar is Chris begonnen met vliegen van wedstrijden met zijn duiven.
Hij kreeg toen het advies om een witte doek en een blauwe doek voor het raam te doen bij de duiven en dan moest hij eerst het blauwe doek weghalen en daarna de witte zodat er steeds meer zonlicht binnen in het hok kwam.

Iets wat Chris is bijgebleven is een rampvlucht waarbij hij 43 duiven mee had en hij kwam thuis en zijn vrouw stond met 1 vinger al voor het raam te gebaren, dus dacht Chris das goed nog 1 duif en dan is alles thuis, maar niets bleek minder waar, hij had 1 duif thuis en verder was het hok leeg….. uit eindelijk hebben hij en zijn vrouw door heel Nederland duiven opgehaald die opgegeven waren.
Zoiets vergeet je als echte liefhebber nooit meer.

Chris heeft duiven van her en der, hij heeft duiven van H. Bosch uit Ermelo, G.J. van Putten uit Putten en van nog veel meer liefhebbers uit de buurt.
Toen zijn kinderen nog thuis woonde kluste Chris in de avond bij om de kosten van zijn duiven te betalen want hij wilde zijn gezin buiten deze kosten houden.
Chris met zijn 13 jarige favoriete doffer.

Eigenlijk wilde Chris stoppen met duiven maar doordat er liefhebbers uit Putten bij PV de Snelpost in Ermelo zijn gekomen heeft hij toch besloten door te gaan met zijn duiven hobby.
Tegenwoordig speelt Chris alleen met duivinnen, hij heeft 14 duivinnen op zijn hok zitten en hij heeft 14 doffers thuis zitten voor de duivinnen, waaronder 8 en 9 jarige en ook een 13 jarige doffer (zie foto)
Zijn favoriete discipline is van Vitesse tot en met Eendaagse fond.
Hij voert de duiven Matador en voert van licht naar zwaar en als extraatje krijgen de duiven pinda’s maar dat geeft Chris op gevoel voornamelijk tegen het einde van de week en niet aan het begin.
Chris vindt alles leuk aan de duivensport van het verzorgen van de duiven, het laten trainen van de duiven tot het wachten op de duiven die Zaterdags thuis moeten komen van een vlucht.
Het enige wat Chris minder leuk vindt aan de duivensport is het verlies van jonge duiven maar ik denk dat veel duivenliefhebbers daar moeite mee hebben, want ja de jonge duiven zijn de toekomst voor elke liefhebber.
Vroeger vloog Chris samen met zijn zoon en toen vloog hij ook overnacht vluchten, zie foto van zijn favoriete duivin “Miss Brive” toendertijd hielp zijn vrouw ook nog weleens mee als Chris het niet kon doen om welke reden dan ook, maar toen kreeg zijn vrouw andere bezigheden en toen ging Chris de verzorging van de duiven weer helemaal zelf doen, maar als het echt moet kan zijn vrouw prima de verzorging van de duiven overnemen zegt Chris.

Chris gaat regelmatig naar Nanne Wolff om zijn dames te laten onderzoeken.
Hij gebruikt geen lokker om de duivinnen op zaterdag binnen te halen, ze komen vrijwel altijd direct naar beneden, op Zaterdag komt Henk Bouwman vaak bij hem kijken als de duiven thuis komen….
Chris is een liefhebber in hart en nieren en heeft echt hart voor de duiven, want geven ze een duif van hem op ergens dan maakt hij er een dagje uit van samen met zijn vrouw en halen ze de duif zeker op.

Chris zegt: De duiven zijn goed gezond maar ik mis op dit moment de kwaliteit op mijn hok.

 

 

Laat een reactie achter