Hoe het allemaal begon…
Aalts’ vader had duiven. Zijn vader zat wel in het bestuur en deed veel, maar vloog niet zo hard. In die periode (1974-1975) kon je bij Eijerkamp als je meubels aanschafte bonnen krijgen voor een duif. Er zijn toen 2 duiven gekomen, maar door ‘ellende in de keet’ is Aalts’ vader destijds gestopt met de duiven en is Aalt verder gegaan. Het eerste jong uit het koppel, dat was de 51, een Stichelbaut doffer, bracht Aalt meteen al succes tegen gerenommeerde en fanatieke spelers zoals Venema en gebroeders van de Brug, terwijl hij er naar eigen zeggen niks aan deed. De hokken waren niet gekrabt en het water werd lang niet alle dagen trouw ververst en toch zat Aalt ze op zaterdag steil voor. Dat was een superduif! Dat was het vonkje waarmee alles begonnen is…
En toen? Gert van Kooten, Scherpenzeel.
Aalt kwam via zijn ouders en Venema, in contact met Gert van Kooten, een slager uit Scherpenzeel die in die tijd al heel hard speelde met zijn duiven. Ze werden meteen door Gert van Kooten uitgenodigd om een keer op zondag te komen, Gert wilde ze wel helpen met duiven. Aalt had er een heel kweekhok van, 8 kweekkoppels, Delbars, etc., grote duiven en Gert zei: “Ga er maar mee kweken en vliegen!”. Aalt vloog op de eendaagse een 1e en een 4e in afdeling Oost! Je kon in die tijd nog poulen, Aalt zette twee keer 3 zeventjes en vloog zo 700 gulden bij elkaar.
Had je het toen al in de vingers of lag het meer aan de duiven? “Nee helemaal niet, dat lag aan die duiven!” Als er wat was kon Aalt bellen en dan kreeg hij advies van Gert. En na het seizoen werd er geselecteerd en kwamen er ook weer nieuwe koppels. Gert van Kooten kan dus wel als de mentor van Aalt worden beschouwd. Gert vloog op zondag en dan ging Aalt, die toen nog thuis woonde, met z’n ouders op de koffie bij Gert en zo werd er veel over de duiven gepraat en geleerd. Er kwamen ook een goede duif van Co, de ‘011 (Klak/?) waarmee een 1e in de afdeling werd gevlogen.
1986 en de jaren daarna met Ernst Verheijen
In 1986 is Aalt getrouwd en ging hij samen met Ernst Verheijen de duivensport beoefenen.
Hoe speelde jullie destijds, op weduwschap, op nest? Aalt: “Op weduwschap”. Totaal weduwschap? Aalt: “Nee, de doffers gingen de baan op en de duivinnen op de natour”. Ze werden 2 jaar lang kampioen, ze bleven zelfs Venema voor, dat was destijds de te kloppen man. Ook Co kon niet van Venema winnen, maar Aalt en Ernst deden het die jaren wel! Dat was in 1987 en 1988. 2 jaar werden zij Generaal Kampioen. Destijds hadden ze ook nog overnachtduiven van Jan Theelen (daar was Ernst bevriend mee) en deze presteerden ook geweldig!
Bij slecht weer pakten ze hun aangewezen duif (die zeiknat thuis kwam) en deze werd 4e in de afdeling Oost op Bergerac! Ze hadden er 20 mee en de 8e duif zat 20e in de afdeling. Ongekend! Dus in die 2 jaar hebben Aalt en Ernst ook op de fond weten uit te halen.
Van Lennepstraat?
Aalt kreeg een woning aan de van Lennepstraat? en had meteen een goede start met duiven van Ernst Verheijen, die ook weer rechtstreekse Klakken en Klakken via gebroeders de Wit had via Co Verbree.
Ernst heeft toen alles verkocht omdat hij er toen veel voor kon beuren en hij ook geen tijd had om alles alleen te doen. Aalt deed zo’n beetje alles, waaronder ook 3 keer per week lappen.
Combinatie Boeve-Drost
In 2009 ging Aalt op het huidige adres samen met Klaas Drost vliegen onder de naam combinatie Boeve-Drost. Er werd geïnvesteerd in goede duiven van Anton Ruitenberg, waaronder van de Wonder Dirk.
Ze speelden 10 jaar samen waarbij 2011, 2012, 2013 de grootste successen werden behaald. 14 x Teletekst!! Op de dagfond en een 1e nationaal!
Wat vind je de mooiste discipline? Aalt: “Dagfond en jonge duiven!”
Wat is je opgevallen door de jaren heen, is de sport geëvolueerd qua voeren, trainen etc., is er veel veranderd? Aalt: “Ja alles is anders, voeren is anders, trainen is anders…, de duiven zijn sneller geworden”. Mandy: “het is ook wel de ervaring die je opdoet door de jaren heen”. Aalt: “Vroeger deed men ook nog niet aan verduisteren, bijv. In die tijd werd nationaal Orleans nog gespeeld waarbij ook jongen werden ingekorfd die al flink in de rui waren maar wel thuiskwamen!”.
Aalt & Mandy Boeve
Sinds 2020 spelen Aalt en Mandy onder de naam Aalt & Mandy Boeve. “Was jij ook meteen besmet met het duivenvirus Mandy?” Mandy: “Nee, niet gelijk, we leerden elkaar in 2016 kennen en in 2017 begon het met de jonge duiven.” Aalt: “ze zat in de ren bij de jongen duiven en de jonge duiven zaten gewoon op haar, ook buiten kwamen ze naar haar toe”. Blijkbaar had Mandy zo’n goede band met de jonge duiven dat ze in haar 1e jaar al 4e en 5e duifkampioen werd in afdeling 7. Mandy vond het meteen leuk met de jonge duiven.
Verder zit Mandy in het bestuur van de regio en in het bestuur van Fondclub Gooi & Eemland en maakt zij de teleltekst vermeldingen van de Noordelijke Unie, en is ze vluchtenpenningmeester van PV de Snelpost.
Ze kreeg een koppeltje figurita’s (lokduifjes) van Lammert Brons waar ze ook veel plezier aan beleefd. Mandy kweekt ze en ze komen ze uit heel Nederland halen.
Ze heeft allerlei verschillende kleuren en zelfs de kleine meid is dol op duiven.
Aalt vertelde nog een mooie anekdote over een bijzondere band met een bonte duif die 6 weken achter elkaar 1e speelde met noordoostenwind.
Doelstelling voor volgend jaar en motivatie
Aalt & Mandy in koor: “Dagfond en jonge duiven”. Een domper blijft het verliezen van jonge duiven door roofvogels, maar Aalt en Mandy blijven doorgaan tot de laatste vlucht.
1e TT-vermelding als Comb. Aalt & Mandy Boeve.
Tot slot
Het was fijn vertoeven bij Aalt en Mandy, liefhebbers in hart en nieren! Aalt en Mandy hebben prachtige anekdotes en het is wel duidelijk hoeveel passie Aalt en Mandy hebben voor de duiven en de duivensport. Bedankt voor het interview en heel veel plezier en succesen toegewenst in jullie verdere duivensport carrière!!
Wilco van de Langemheen.
******************************************************************************************
Liefhebber in de spotlight is dit keer Herman Scholten, Herman wordt dit jaar 67 jaar en als hij met pensioen gaat kan hij nog meer met de duiven bezig zijn.
Herman is getrouwd met Henny en heeft 5 kinderen waarvan er nog eentje thuis woont.
Als 14-jarige is Herman begonnen met duiven, hij woonde toen in Wijhe.
Van een kennis die bij zijn opa en oma heeft gezeten tijdens de oorlog heeft hij duiven gekregen waarmee hij is gaan vliegen.
Toen hij 19 jaar werd heeft hij al zijn duiven weg gedaan en is hij gaan werken in de zorg, waar hij vooral gewerkt heeft in de ouderen psychiatrie en wat hij met veel liefde en plezier doet maar als hij straks met pensioen gaat zal hij het niet missen vanwege de vaak moeilijk op te lossen problemen.
In 1995 kwam hij weer in Putten wonen op zijn huidige adres en duiven houden heeft hem altijd wel getrokken dus ja in 2000 is hij weer begonnen met duiven en toen is hij lid geworden bij de Trekvogels in Putten, maar tussen 2003 en 2005 is hij werderom gestopt met duiven en toen heeft hij zijn duiven weg gegeven aan een beginnende liefhebber in Krachtighuizen.
In 2005 is Herman toch weer begonnen met duiven en heeft toen duiven gekregen van Jan v/d Horst.
Verder heeft Herman duiven van o.a. Arie Wassink, Henk Bussing en Eddy Schroeven-Hermans.
Hij is lid geworden bij de Woudvliegers in Putten helaas bestaat die vereniging niet meer.
Een voormalig duivenliefhebber genaamd Ab Vos die ook lid geweest is bij de woudvliegers woont vlakbij Herman en komt vaak kijken als de duiven thuis komen van een vlucht.
Ab heeft zelf 2 jaar duiven gehad maar moest wegens gezondheidsredenen stoppen met duiven.
Ook als Herman zelf de duiven niet kan opvangen thuis dan helpt Ab hem door zijn duiven binnen te halen.
Herman heeft een hok staan van 7 meter met 4 afdelingen erin, hij heeft ongeveer 75 duiven waarvan 31 jonge duiven voor de vluchten.
Het leukste aan de duivensport vindt Herman het kweken van de jonge duiven.
Onlangs is Herman gevallen van een ladder en heeft zich flink bezeerd en zijn duiven hebben hem weer op de been geholpen want op de bank blijven liggen daar is Herman geen type voor.
Maar toen hij rust moest houden vulde hij zijn tijd met het kijken van dvd’s van duivenliefhebbers, dat vindt hij leuk om te kijken en sommige dvd’s heeft hij wel 10x bekeken.
Herman verteld graag over duiven en we hebben lekker zitten kletsen, helaas belde de bedrijfsarts en hebben we het gesprek niet helemaal kunnen afmaken.
Ik bedank Herman voor zijn gastvrijheid en wens hem nog een mooi seizoen en hoop dat hij straks als hij met pensioen gaat nog meer van zijn duiven mag gaan genieten.